Werelddansen bij Drushba

Werelddansen bij Drushba

In Vleuten-De Meern is veel te doen. Alle activiteiten in de wijk kun je vinden op de website van WIL in je buurt: www.wilinjebuurt/activiteiten. Een goudmijntje voor wie actief wil worden in de wijk. Ik kwam er zelfs internationaal volksdansen, of werelddansen, tegen. Een leuke activiteit voor wie meer wil bewegen, maar ook houdt van muziek en gezelligheid.Je kunt het doen bij Dansgroep Drushba in De Meern.

Dansgroep Drushba werd in 1978 opgericht in Vleuten, als onderdeel van het toenmalige Kursusprojekt. Na verschillende malen onder een nieuwe paraplu te zijn ondergebracht (Zuwe, UCK) is de groep sinds 2015 zelfstandig en wordt er – op donderdagavonden – gedanst in Buurtcentrum De Pijler.

Op het programma staan traditionele dansen, afkomstig uit landen van over de hele wereld. Israël, de Balkan, Hawaii, Iran… Het aanbod is fenomenaal. De groep heeft in zijn lange bestaan zo’n 500 dansen ingestudeerd uit wel 39 landen. “Kenmerkend voor deze dansvorm is de veelzijdigheid”, vertelt Joke van Zaane, cursist en dansleidster van het eerste uur. “Elke nieuwe dans moet worden ingestudeerd qua passen en maatvoering. Maar vraagt ook om inleving in de cultuur van het volk, of de bevolkingsgroep waarvan ze de representatie is. Dat maakt werelddansen zo boeiend”.

Drushba (naar het Bulgaarse woord voor ‘vriendschap’) is een hechte club. “Wie bij ons danst, houdt van sfeer en gezelligheid”, laat de oud-coryfee weten.“Volksdansen doe je met elkaar. De saamhorigheid is groot. Ik heb vriendschappen zien ontstaan en zelfs een huwelijk. Sommige cursisten doen al decennia lang mee”.

Tot hun verdriet hebben de dansers van Drushba in de Corona-periode afscheid moeten nemen van een aantal mensen. Hierdoor zijn ze nu op zoek naar nieuwe cursisten. “Oud of jong, man of vrouw, ervaren of beginner: iedereen is welkom”, aldus Joke. “We zijn zelf 60- plussers, maar het tempo is dusdanig pittig, dat het zeker ook voor jongere mensen interessant kan zijn om mee te doen. Het enige wat we vragen is oprechte belangstelling en een beetje maatgevoel. Kom het zelf eens ervaren. Als het dansvirus je eenmaal heeft te pakken, laat het je nooit meer los!”

Meer weten over dansen bij Drushba, of je aanmelden voor een proefles? Joke van Zaane staat je graag te woord via telefoonnummer 0346 567 474.

Door Marijke van Rooijen, WIL in je buurt

1 gedachte over “Werelddansen bij Drushba”

 1. Hallo Joke,
  Ik lees net dat er gelukkig toch nog een volksdansgroep in de buurt van Maarssen blijkt te zitten.
  Heb in mijn jeugd intensief gevolkdanst en dan met name in de zomervakanties op de camping.
  Zou graag als dat mogelijk is een keertje bij jullie willen komen kijken of ik het nog net zo leuk vind als vroeger of dat ik het allemaal ontzettend romantiseer. Maar ook wil ik graag weten wat de kosten eventueel zouden zijn.
  Hoor dus erg graag van je,
  Joke de Vries
  tel.nr 06 20504203, email [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].