Tonke Koppelaar

Foyer CultuurCampus krijgt nieuwe muurschilderingen

Sinds 2017 is Cultuur19 gevestigd in het kunstencentrum van de CultuurCampus in Vleuterweide. Om de foyer voor het nieuwe seizoen een mooie opfrisser te geven kregen vier illustratoren van Het Huis van Betekenis van Cultuur19 de opdracht om nieuwe muurschilderingen te maken. Deze worden op zondag 3 juli tijdens het CampusFestival onthuld.

Bob Mollema, Tonke Koppelaar, Cliff van Thillo en Timon Vader trokken de afgelopen weken de wijk in, op zoek naar verhalen van makende wijkbewoners. De gesprekken die ze voerden vormden de inspiratie voor de nieuwe illustraties.

Tonke Koppelaar schoof aan bij mode-atelier Dress & More in De Weide Wereld. De deelnemers van Dress & More zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met een mode item, dat net als de muurschilderingen te zien zal zijn op het CampusFestival. “Ik vond het leuk om de saamhorigheid tussen deze drukke vrouwen te zien en de vrolijkheid waarmee ze deze uurtjes aan eigen tijd met elkaar beleefden.” Het werk dat Tonke maakt in de foyer belooft al net zo kleurrijk te worden.
Cliff van Thillo bezocht theatergroep De Hangouderen: “Toen ik bij De Hangouderen op bezoek was hadden ze net een voorstelling over de transformatie van Vleuten (van een dorp naar een deel van Utrecht) achter de rug. Deze voorstelling (‘Verkassen’) heb ik ook mogen zien en ik realiseerde me, dat zij dé generatie zijn met een unieke kijk hierop, omdat ze de tijd voor, na en de hele transformatie hebben meegemaakt. Ze konden mooi alles heel erg beeldend brengen in hun voorstelling. Er was weinig dialoog,  maar toch was het heel duidelijk wat ze wilden laten zien. Die manier van spelen en die kleurrijke, vrolijke manier van uitbeelden heb ik vertaald naar een parade van figuren met 3 fases, vanuit het midden, het hart, naar buiten toe tredend. Het oude Vleuten, de ombouw en het nieuwe Vleuten. Ik hoop dat zij zichzelf er ook een beetje in kunnen herkennen of het mooi vinden en dan is mijn doel geslaagd.” De Hangouderen treden op het CampusFestival op met een stuk uit Verkassen.
Bob Mollema: “Toen ik met Abrona en haar cliënten in aanraking kwam, was dit voor mij een nieuwe wereld. Al gauw kwam ik er achter dat deze wereld verborgen zit in een wereld die wij als normaal beschouwen. Door Abrona ben ik me opnieuw gaan afvragen wat normaal nou precies is. Het had maar zo gekund dat het ‘normaal’ dat zij ervaren, het fundament van een soortgelijke beschaving was. Hoe zou de wereld er dan uit zien? Wellicht minder gestructureerd, maar veel organischer en eerlijker! Dat is dan uiteraard ook weer een voordeel; het zet me in elk geval aan het denken.”

De verhalen achter de muurschilderingen komen tijdens het CampusFestival tot leven in de theaterzaal. Videokunstcollectief LiGHT-UP maakt van de schilderingen bewegende beelden en Bouke Hennipman verzorgt een bijbehorende soundscape. Het CampusFestival vindt zondag 3 juli van 13.00 tot 17.00 plaats bij de CultuurCampus (Burchtpoort 5, Vleuten). Toegang is gratis. Meer informatie over het programma is te vinden op www.cultuur19.nl.

Timon Vader
Cliff van Thillo
Cliff van Thillo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.