computer_internet_security_beveiliging_foto_politie

Inwoners Leidsche Rijn surfen nog steeds vaak onbeschermd

Nog steeds lopen veel inwoners van Leidsche Rijn grote gevaren terwijl zij op het internet surfen. Eén op de drie inwoners van de gemeente weten niet wat een VPN is of waarom ze deze zouden moeten gebruiken. Met een Virtual Private Network (VPN) is het mogelijk om de online privacy fors te verbeteren. Bijvoorbeeld omdat bij een VPN alle internetverkeer wordt omgeleid via de server van de VPN-aanbieder. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld het internetverkeer af te schermen of het IP-adres te verbergen. Toch is de online privacy van inwoners van Leidsche Rijn zeker voor verbetering vatbaar.

Inwoners Leidsche Rijn zien gevaren niet

25 procent van de inwoners van Leidsche Rijn weet niet waarom het niet verstandig is om in te loggen op een gratis wifi hotspot van bijvoorbeeld een café of hotel. Dat is zorgelijk, want juist daar lopen internetgebruikers het gevaar in de armen te lopen van cybercriminelen. Bij onvoldoende beveiligde hotspots is het voor cybercriminelen mogelijk om gevoelige gegevens af te luisteren. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om de gegevens die zijn ingetypt bij het inloggen op internetbankieren, of de gebruikersnaam en het wachtwoord van een e-mailomgeving.

Deze gegevens zijn aan de hand van speciale software voor cybercriminelen in een paar minuten te onderscheppen en te misbruiken. De gevolgen kunnen daardoor behoorlijk groot zijn. Juist om deze reden is het belangrijk dat inwoners van Leidsche Rijn meer gaan doen aan hun online privacy. Desgevraagd zien veel inwoners de gevaren van het internet niet. Zij zien vooral de handige kant van het internet: je kunt gemakkelijk contact houden met je vrienden op sociale media en je kunt bijvoorbeeld online eten bestellen. Dat de bestelgegevens in verkeerde handen kunnen vallen, wordt door veel gebruikers van deze websites in Leidsche Rijn niet beseft.

Kosten blijken drempel

Bovendien zeggen de respondenten regelmatig dat zij niet willen betalen voor een VPN-dienst, omdat ze er de noodzaak niet van inzien. Toch is het verstandig om te kiezen voor een VPN met abonnement. Zo’n abonnement blijkt vaak een stuk goedkoper te zijn dan ondervraagden inschatten. Toen er gevraagd werd naar een schatting van de gemiddelde kosten van een VPN-aanbieder, werd er al snel aan ongeveer 10 euro per maand gedacht. In de praktijk blijkt juist dat een abonnement voor een VPN hooguit een paar euro per maand kost.

Het is zelfs mogelijk om bij veel aanbieders eerst een proefpakket af te nemen. Zo zijn er aanbieders die je geld terug geven als je er achteraf toch niet tevreden over bent. Daardoor is het mogelijk de VPN eerst een maand te proberen, voordat het abonnement in gaat. Om deze reden is het belangrijk de voorwaarden door te lezen, alvorens een abonnement af te sluiten.

Vooroordelen over VPN

Bovendien hebben inwoners van Leidsche Rijn nogal wat misvattingen over waar een VPN precies voor gebruikt kan worden en hoe het in zijn werk gaat. Regelmatig wordt er gedacht dat een VPN-verbinding juist nadelig is voor de privacy, omdat bedrijven die de diensten aanbieden aan de hand van logs kunnen zien wat je op het internet doet. Echter, VPN-aanbieders hebben vaak een zogenaamd no logging beleid. Dat betekent dat de aanbieder niet bijhoudt wat je op de verbinding aan het doen bent. Deze gegevens kunnen daardoor ook niet met anderen gedeeld worden.

In het onderzoek kregen ondervraagden ook de vraag wat zij denken waar een VPN vaak voor gebruikt wordt. Bijna de helft van de respondenten denkt dat VPN’s gebruikt worden door criminelen om louche praktijken mee uit te voeren. Dit is een vooroordeel dat niet blijkt te kloppen; een VPN is een goed middel voor iedereen die graag veilig en vrij online wil surfen en op zijn online privacy let. Wie nog nooit een VPN heeft gebruikt, kan bovendien kiezen voor een geschikte VPN voor beginners. Het installeren van de software is vaak een stuk minder lastig dan gedacht. De software is zo ingericht, dat na het inloggen met één druk op de knop van locatie kan worden gewisseld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.