wereldboeken 2022

Lezersactie: Win gratis wereldboeken die kinderen laten nadenken over een betere wereld

Roxeanne Hazes en Buddy Vedder klimmen weer in de pen

Zangeres Roxeanne Hazes en acteur Buddy Vedder hebben ieder een prentenboek geschreven voor de nieuwe serie Onze Wereldboeken. Beide boeken zijn gekoppeld aan een goed doel en worden met lespakketten aangeboden aan scholen. Bovendien kan iedereen de boeken via het Kruidvat bemachtigen.

Het boek ‘Grapje!’ van Roxeanne Hazes gaat over een zebra die zonder strepen is geboren. Dat lijkt misschien leuk maar de andere dieren pesten Ziva. Daarom is Roxeanne’s boek gekoppeld aan het goede doel Stop Pesten Nu. Een onderwerp dat de zangeres na aan het hart ligt. ‘Ik werd als kind ook gepest,’ vertelt Roxeanne openhartig. ‘Dat had te maken met het werk van mijn vader, dat totaal anders was dan het werk van de kinderen in mijn klas. Nu denk ik dat het natuurlijk heel cool was dat ik mee mocht naar concerten en dergelijke. Maar toen werkte dat niet zo. Juist dat unieke zorgde voor een bedreiging en daar sprongen de kinderen in de klas op af.’
Dat ze een persoonlijk onderwerp aangreep voor een prentenboek maakt het voor haar eigenlijk heel ingrijpend. ‘Het boek is vrij autobiografisch en was best verdrietig en moeilijk om te schrijven. Toch vond ik het belangrijk om te doen. Als ik door dit boek een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van pesten, dan graag,’ vertelt Roxeanne. De zangeres heeft zelf een zoontje Fender. En juist door haar eigen pestverleden zit Roxeanne er in de opvoeding bovenop dat Fender niet hetzelfde meemaakt. ‘Maar ook dat hij zelf geen pester wordt. Ik geef hem mee dat iedereen is en mag zijn zoals hij of zij zelf wil,’ zegt ze.
Het schrijven is Roxeanne overigens niet vreemd want enkele jaren geleden schreef ze ook al een sinterklaasprentenboek. ‘Het is ontzettend leuk om te doen. Ik heb het boek nog niet fysiek in handen gekregen, maar ik kan niet wachten om het aan Fender voor te lezen.’

Net als Roxeanne Hazes schreef ook Buddy Vedder een sinterklaasboek. Hij is nu gevraagd voor een boek voor Onze Wereldboeken te schrijven. Zijn boek ‘Superhelden in de dop!’ was dan ook een fijn vervolg voor de acteur/presentator. Zijn boek is gekoppeld aan The Plastic Whale Foundation die zich inzet om te voorkomen dat plastic afval in de natuur terechtkomt. ‘Ik heb twee flesjes als invalshoek gekozen. Dat vond ik origineel, want ik heb twee plastic flesjes nog niet eerder als hoofdpersoon in een verhaal gezien,’ zegt hij. ‘De twee flesjes staan samen in de supermarkt en zijn vriendjes en willen bij elkaar blijven en samen gerecycled worden. Maar het ene flesje belandt in de recyclebak en het andere flesje in de gracht.’
Voor Buddy is juist dit onderwerp belangrijk om aan te pakken. ‘Die plasticvervuiling is zo’n groot probleem. Fijn om ook op deze manier een steentje bij te dragen,’ zegt hij. Buddy probeert waar mogelijk wegwerpplastic zoveel mogelijk te voorkomen. ‘Ik ben vaak op tournee en dan neem ik mijn eten mee in een bakje en ik neem ook mijn eigen bestek mee. Ik ben niet een type dat mensen zelf aanspreekt op hun gedrag. Ik geloof er meer in om interesse te wekken en als er dan vragen komen, kan je ze inkoppen,’ zegt hij.
Overigens is Buddy opgegroeid met het feit dat hij geen afval zomaar weggooit. ‘Als ik vroeger ging voetballen en je had een papiertje van de Twix en er was geen afvalbak, dan stopte ik dat in mijn tas tot ik thuis was. Voor mij is dat allemaal normaal. Ik hoop dat dat voor anderen die dat nu nog niet doen ook normaal wordt,’ aldus Buddy.

Lezersactie

De actie Onze Wereldboeken start op 12 september. De boeken zijn dan gratis verkrijgbaar bij het Kruidvat bij aanschaf van deelnemende actieproducten. Naast de boeken is er ook een gratis lespakket voor scholen. Lezers van deze nieuws website maken via deze lezersactie kans op een boek van Roxeanne en Buddy. Stuur uiterlijk zondag 4 september een mailtje naar prijsvraag@regioleidscherijn.nl om kans te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.