Jane Dutton Bookcircle met Annelies Westerink (3e van links)

De Jane Dutton Bookcircle in Bibliotheek Vleuterweide

Vijf keer per jaar komt in Bibliotheek Vleuterweide de Jane Dutton Bookcircle bij elkaar. Een Engelstalige leesclub. Dat maakt nieuwsgierig. We vroegen Annelies Westerink naar het hoe en wat.

Jane Dutton

Annelies Westerink leidt al acht jaar de Jane Dutton Bookcircle. Wie is, of was, Jane Dutton? “Een Amerikaanse bibliothecaris die in Leidsche Rijn woonde. In de VS had ze veel ervaring met leesclubs. Daar wilde ze in Nederland graag mee doorgaan. Dus meldde zij zich met dit idee bij de Bibliotheek Utrecht. Ik werkte in Bibliotheek Vleuterweide en was meteen enthousiast. Al snel hadden we 15 deelnemers bij elkaar en was de Bookcircle geboren. Twee jaar lang kwamen we bij elkaar onder de bezielende leiding van Jane Dutton. Tot ons groot verdriet is Jane toen overleden. We besloten om wel door te gaan. Om Jane en haar inspirerende aanpak te eren, doopten we de naam om tot de ‘Jane Dutton Bookcircle’.
De club komt nu alweer 10 jaar bij elkaar. We lezen en bespreken Engelse literatuur, heel laagdrempelig. Vijf keer per jaar op een donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Elke bijeenkomst bespreken we een ander boek. Om mee te doen hoef je echt geen ‘native speaker’ te zijn. Aan het eind van elk seizoen kiezen ze samen de volgende vijf boeken. Marga van Hemme, zit er al vanaf het eerste uur bij. Zij zegt: “Na bijna 10 jaar gaan we richting de 50 boeken. Door een boekbespreking zie je vaak veel meer in een boek dan je zelf hebt gezien. Ook het lezen van boeken die je zelf niet zou hebben uitgekozen, maar dan toch zeer de moeite waard blijken, is een fijne ervaring. En de gezelligheid natuurlijk!”

Programma 2022-2023

03 november: ‘Tunnel 29: The True Story of an Extraordinary Escape Beneath the Berlin Wall’ van Helena Merriman
12 januari:  ‘How hard can it be?’ van Allison Pearson
09 maart:  ‘Seven husbands of Evelyn Hugo’ van Taylor Jenkins Reid
11 mei:  ‘The Beekeeper of Aleppo’ van Christy Lefteri

Nieuwe deelnemers zijn welkom. Aanmelden kan per e-mail aan westerink@XS4all.nl. Marianne Lamberts is net nieuw. “Ik was voor de eerste keer bij de Bookcircle aanwezig. Ik vond het erg leuk om met anderen te praten over een boek, zo hoor je ook weer andere meningen en gezichtspunten. Het is laagdrempelig, je kunt alles zeggen. Ik sluit de volgende keer weer graag aan en kijk uit naar het volgende boek!”

Annelies Westerink is inmiddels alweer een paar jaar met pensioen. Naast de Jane Dutton Bookcircle zit ze ook bij een Nederlandstalige boekenclub. Om fit te blijven sport en wandelt ze veel. En ze past een keer per week op haar kleinkinderen.

Op de foto: De Jane Dutton Bookcircle met Annelies Westerink (3e van links)

1 gedachte over “De Jane Dutton Bookcircle in Bibliotheek Vleuterweide”

  1. Gefeliciteerd allemaal! Goede herinneringen aan Jane Dutton. Wat een fijne vrouw was dat. Ik vermoed dat ze in de hemel ook weer een Book Circle is begonnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.