drinken_thee_gezelschap_eenzaam_sociaal_foto_Pexels_com

Hoe ga je om met dementie? Drie tips

Als je naaste dementie heeft kan het lastig zijn met hem of haar om te gaan. Het kan namelijk gebeuren dat je geliefde steeds vergeetachtiger wordt en steeds minder zelfstandig kan doen. Dit kan hem of haar onzeker maken, maar ook achterdochtig en zelfs agressief. Daarom geven we je drie handige tips om je hierbij te helpen.

Tip 1. Kijk naar wat je naaste nog wél kan

Als je naaste door de dementie steeds minder zelf kan, heb je waarschijnlijk de neiging om hem of haar met alles te willen helpen. Probeer dit toch juist zo min mogelijk te doen. Het is voor mensen met dementie namelijk juist belangrijk om zelf actief te blijven en hun hersenen te blijven gebruiken.

Geef je geliefde een activiteit waar hij of zij actief mee bezig is en over na moet denken, maar maak het ook niet te lastig. Een goed voorbeeld dat regelmatig terugkomt in onze regio Leidsche Rijn is bijvoorbeeld darten voor ouderen. Dit is leuk, actief en vergroot het gevoel van eigenwaarde bij je geliefde.

Tip 2. Zorg voor rust en regelmaat

Bij zorg en dementie is het belangrijk dat je dementerende geliefde zoveel mogelijk rust en regelmaat heeft. Maak daarom een dagschema met activiteiten op vaste tijden. Beviel het darten voor ouderen? Ga er vaker heen! Met herhaalde activiteiten weet je naaste waar hij of zij aan toe is. Vraag als het kan ook of je naaste de activiteiten leuk vindt. Zo niet, dan kunnen jullie wellicht samen andere activiteiten bedenken. Plan het schema ook niet te vol. Er komt namelijk veel op je geliefde af en hij of zij heeft tijd nodig om alle indrukken te verwerken.

Tip 3. Laat je helpen als het nodig is

Mantelzorg voor een demente naaste kan lastig zijn. Zeker als je je geliefde met steeds meer dagelijkse taken moet helpen. Het kan zelfs ook gebeuren dat hij of zij zich niet door jou wil laten helpen. Als het te zwaar wordt kun je altijd terecht bij particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen voor bijvoorbeeld 24-uurs zorg. Je geliefde krijgt dan thuis zorg op maat van een gespecialiseerd team van vaste zorgmedewerkers.

Wil je meer weten over 24-uurs zorg of particuliere thuiszorg in regio Leidsche Rijn? Vul dan het contactformulier in op de website van Zuster Jansen of neem telefonisch contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.