Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum | Foto: Martijn Sierhuis

Divers programma in de bieb de hele maand november

Dit jaar staat de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) in het teken van ‘Like en Cancel’. Over de kracht van samen sociaal online, wat wel en niet delen, uitsluiten en empoweren. Bibliotheek Utrecht besteedt er de hele maand november aandacht aan. Met de Expeditie Filterbubbel, een Webinar, de game Hackshield, MiniMediaMiddagen, het Digicafé, een expositie, tips voor thuis en een gratis Donald Duck.

Expeditie Filterbubbel

In de Grote hal van Bibliotheek Neude kunnen bezoekers in de Expeditie Filterbubbel online filterbubbels van echte Utrechters ontdekken. In elke bubbel ervaart men het perspectief van deze persoon. Zo kan men ontdekken waar de verschillen zitten, maar ook de overeenkomsten. Grote hal Bibliotheek Neude, van 7 tot en met 13 november. Gratis inloop tussen 9.00 en 18.00 uur. Het Mediateam en About Framing, ontwikkelaars, zijn dagelijks van 10.00 – 12.00 en van 15.00 – 18.00 uur aanwezig voor begeleiding en vragen.

Webinar Like en Cancel

Voor ouders van kinderen van 8-12 jaar geeft mediacoach Denise Bontje een webinar over het online mediagebruik van kinderen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden deelt ze tips voor verhalen om samen in te duiken en te gebruiken. Online, dinsdag 8 november van 20.00-21.00 uur. Meer informatie en aanmelden kan via bibliotheekutrecht.nl/mediawijsheid.

Hackshield in bieb Overvecht

In de game Hackshield leren kinderen zichzelf en andere beschermen tegen online criminelen. Ze worden echte Cyber Agents die alles weten over hackers en veilig internetten. Voor 9-12 jaar, met toestemming van volwassene. In Bibliotheek Overvecht, elke woensdag in november van 15.00-16.30 uur. Gratis.

MiniMediaMiddagen

Tijdens de MiniMediaMiddagen kunnen kinderen van 2-6 jaar en hun ouders kennismaken met media, alle mogelijkheden ontdekken en uitproberen en vragen stellen. In november is het thema Digitaal voorlezen met De Voorleeshoek. In bibliotheken Leidsche Rijn Centrum (9 november) en Zuilen (23 november) van 14.00-16.00 uur. Gratis inloop.

Digicafé

Iedereen die meer wil weten over de digitale wereld kan terecht in het Digicafé. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Twee keer per maand in bibliotheken Hoograven (1e en 2e woensdag van de maand) en Overvecht (3e en laatste woensdag van de maand) van 14.30-16.00 uur. Gratis inloop.

Relatietherapie met social media

Social media bieden veel: nieuwe vrienden, nieuwe ideeën en altijd content. Maar ook eenzaamheid, verslaving, prestatiedruk en techbedrijven die ons online stalken. De gezamenlijk expositie van Bibliotheek Utrecht en SETUP neemt de relatie van de bezoeker en social media onder de loep. In Bibliotheek Vleuterweide, 8 tot en met 11 november, onder openingstijden.

Mediatips voor thuis

Voor wie zich verder wil verdiepen in het mediagebruik, voor zichzelf of de kinderen, is op bibliotheekutrecht.nl/mediawijsheid meer informatie te vinden. Met tips van MediaSmarties voor 9-12 jaar, de podcast Mediamomentje, jongerenwerker Hanae Haddouche van Stichting JoU over de verslavende werking van social media en tips voor een digitale balans.

Gratis Donald Duck

Wie geen abonnement heeft op de Donald Duck kan in alle wijkbibliotheken in Utrecht een gratis exemplaar afhalen van ‘Donald Duck duikt in de digitale wereld 2022’. Zolang de voorraad strekt.

Meer informatie is te vinden op bibliotheekutrecht.nl/mediawijsheid

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven