Fietsburgemeester-Sharon_Dijksma_en_Jelle_Bakker

Wie wordt de junior Fietsburgemeester van Utrecht?

Al anderhalf jaar hebben we in de fietsstad van de wereld een Fietsburgemeester. Jelle Bakker zet zich gedurende zijn ambtsperiode in voor kwetsbare fietsers in de stad. Maar er zijn nog meer Utrechters die extra aandacht verdienen. Zo is er een landelijke trend waarbij kinderen en jongeren steeds minder fietsen. Dat kunnen we niet laten gebeuren! Daarom gaat Jelle op zoek naar iemand tussen de 15 en 18 jaar die Utrechtse kinderen en jongeren vertegenwoordigt.

In navolging van Amsterdam en Den Haag

Junior Fietsburgemeesters zijn net als hun volwassen collega’s een initiatief van BYCS. Het internationale Fietsburgemeesternetwerk bestaat momenteel uit 150 Fietsburgemeesters en 4 juniors. Het doel van de Fietsburgemeesters is om op te komen voor de belangen van de fietsers in hun stad, zoals Jelle doet voor de kwetsbare Utrechters en inwoners voor wie fietsen niet vanzelfsprekend is. De junior Fietsburgemeesters komen zelf uit een doelgroep die erg belangrijk is en kunnen dus veel eigen ervaring meenemen. Amsterdam en Den Haag hebben al een junior Fietsburgemeester die campagnes voeren, aanschuiven bij vergaderingen en opkomen voor jongeren en kinderen op de fiets.

Ze zijn broodnodig

Hoewel Utrecht recent nog is verkozen tot wereldfietsstad, kunnen we niet achterover leunen. In Nederland fietsen kinderen en jongeren steeds minder (goed). Dit komt onder andere doordat hun ouders de weg naar school te onveilig vinden. Kinderen worden dan naar school gebracht met de auto. Een andere reden is dat ouders zelf niet kunnen fietsen of geen geld hebben voor de fiets. De Fietsburgemeesters willen deze tendens tegengaan en hebben daarom op World Bicycle Day een manifest uitgebracht om aandacht te vragen voor deze problematiek. In navolging daarvan gaat de Fietsburgemeester nu ook op zoek naar een jonge ambtsgenoot.

Lancering

Afgelopen vrijdag begon de zoektocht op Academie Tien. Daar gaf Jelle tijdens een Fietschallenge van SportUtrecht een gastles. Tijdens de Fietschallenge worden jongeren uitgedaagd om te brainstormen over hoe de fiets aantrekkelijker wordt voor jongeren. ‘Door jongeren mee te laten denken en een eigen pitch te laten opnemen, hopen we dat er ook meer naar hun stem geluisterd wordt’, aldus de Fietsburgemeester. De Fietschallenge gaat deze week ook nog naar middelbare scholen Volt en X11. De pitches die worden opgenomen zijn ook direct een soort sollicitatie voor de positie van junior Fietsburgemeester, maar ook andere jongeren kunnen zich aanmelden!

Heb jij interesse?

Ben jij tussen de 15 en 18 en wil je van Utrecht nog bereikbaarder, groener en socialer maken? Of ken je iemand die dat zou kunnen en willen?  Mail dan je ideeën en aanmelding naar [email protected]. En misschien word jij dan wel de nieuwe fietsburgemeester van onze mooie stad!

Bovenaan op de foto: Burgemeester Sharon Dijksma hangt Jelle Bakker zijn ambtsketen om.

https://www.youtube.com/watch?v=cBpFfD2NjhM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].