kleding_foto_-Lauren_Fleischmann

Gratis kleding tegen overproductie tijdens Green Thursday

Black Friday is een feestje van ongebreidelde overproductie. In een 100% korting ‘Green Thursday’ actie donderdag 24 november werkt Emmaus Haarzuilens samen met Extinction Rebellion Utrecht. In de Utrechtse binnenstad delen ze gratis tweedehands kleding uit om te voorkomen dat er onnodig nieuw gekocht wordt. Doel is een betere wereld, schoner en eerlijker.

Het lijkt nog maar weinig doorgedrongen tot het grote publiek, maar kleding is een van de grootste vervuilers die er zijn. De textielindustrie produceert wereldwijd meer CO2-uitstoot dan de lucht- en zeevaart bij elkaar. Tussen 2000 en 2014 is de productie van kleding verdubbeld. Productie groeit nog steeds. Jaarlijks wordt in de EU zo’n 5.800.000.000 kilo textiel weggegooid (11 kilo per persoon) (Bron: European Environment Agency, 2019).

Een bekendere basis voor shopschaamte is dat de mode-industrie zich nog steeds veelvuldig schuldig maakt aan kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden. De Schone Kleren Campagne stelt vast dat het in de productieketen vaak schort aan een leefbaar loon, de veiligheid, en de vakbondsvrijheid. Ook is er regelmatig sprake van intimidatie en discriminatie van kledingarbeiders. Er is duidelijk gebrek aan transparantie in de kledingindustrie over de herkomst van kleding en de omstandigheden waaronder het geproduceerd is (bron: www.schonekleren.nl).

De actievoerders vinden het hoog tijd om in ons handelen rekening te houden met deze verontrustende gegevens. In een bewustwordingsactie brengen medewerkers van woon-werkgemeenschap Emmaus Haarzuilens samen met klimaatactivisten van Extinction Rebellion Utrecht tweedehands kleding naar het winkelende publiek. De kleding wordt donderdag 24 november vanaf 15:30 uur op de stadhuisbrug in Utrecht gratis uitgedeeld, onder het motto: ‘Koop zo weinig mogelijk nieuw – er is al zo veel!’

Tijdens de actie wordt duidelijk dat er inderdaad ruim voldoende tweedehands kleding is: Bij een gratis kledingstuk, een tweede kledingstuk gratis! En het is schaamteloos shoppen want het is tweedehands.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.