zalm_eten_diner_foto_pixabay

Wat zijn essentiële Nederlandse gerechten?

Ieder land heeft zo zijn eigen eetgewoontes. Italië staat bijvoorbeeld bekend om de heerlijke pizza’s en pasta’s, denk je aan Griekenland dan is het eerste wat er in je hoofd naar voren komt tzatziki. Denk je nu aan Nederland, dan denk je al snel aan stamppot, hutspot of zuurkool. In dit artikel bespreken we Nederlands meest bekende gerechten.

Poffertjes

We beginnen met een van de favorieten namelijk poffertjes. In principe zijn dit mini-pannenkoeken die je doorgaans eet met roomboter en poedersuiker. Vaak worden de poffertjes gebakken op een plaat met tientallen kleine kuiltjes. De bakker spuit het beslag in de kuiltjes en halverwege de baktijd is het tijd om de poffertjes om te draaien. In Nederland staan poffertjes bekend als kindersnack, maar in de realiteit is er niemand in Nederland die niet van dit gerecht houdt. Dit gerecht is vooral in de winterperiode populair en is te verkrijgen op bijvoorbeeld kerstmarkten door het hele land.

Erwtensoep of snert

Een ander typisch Nederlands gerecht dat vooral in de winter populair is om te eten is erwtensoep. In Nederland is het ook bekend onder de naam snert. Omdat het zo’n dikke samenstelling heeft is het niet bepaald een vloeibare soep. De basis van dit gerecht zijn spliterwten, wat overigens helemaal niet uit Nederland komt. Erwtensoep kent zijn oorsprong al ver voor de christelijke jaartelling.

Erwtensoep zoals wij dat hedendaags kennen stamt terug uit de zestiende eeuw. Naast spliterwten bestaat de soep ook uit wortel, prei, ui en aardappelen. De aardappelen zorgen ervoor dat de soep een dikke structuur heeft. Daarnaast is het gebruikelijk om ook vlees aan de soep toe te voegen. Veelal wordt hier dan rookworst voor gebruikt. Heb je nu zelf zin gekregen in een lekker bordje erwtensoep? Op www.foodiez.co.nl kun je terecht voor de lekkerste gerechten en heb je binnen een handomdraai een bord erwtensoep op tafel staan.

Stamppot

Stamppot wordt gezien als een oer-Hollands gerecht. Maar niet alleen in Nederland is dit een populair gerecht, de Belgen eten ook stamppot en noemen het dan stoemp. Veel mensen denken dat wij de uitvinders van het gerecht zijn, echter is dit niet het geval. Het waren de Spanjaarden die tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Leiden voor het eerst stamppot hebben gemaakt.

Het gerecht bestaat doorgaans uit vlees, ui, aardappel en wortel. We noemen dit gerecht ook wel hutspot en daarmee het oudste stamppot gerecht van Nederland. In de beginjaren aten Nederlanders hutspot met pastinaak omdat de aardappel nog niet bestond. Het was in de negentiende eeuw toen Nederlanders pas echt begonnen met het stampen van aardappels. De vele varianten die wij tegenwoordig eten zijn allemaal hiervan afgeleid.

Kapsalon

Bij populaire en essentiële Nederlandse gerechten wordt vaak gedacht aan traditionele maaltijden. Toch zijn er de laatste jaren ook nieuwe tradities ontstaan. Eén van de meest bekende gerechten is dan ook de kapsalon. Dit is een gerecht wat bestaat uit friet met daarboven op een laag shoarma vlees wat vervolgens is afgedekt met een laag kaas en sla. Dit gerecht is niet alleen te vinden bij shoarmazaken, ook bij een cafetaria kun je tegenwoordig een kapsalon scoren. Hierdoor maakt de kapsalon tegenwoordig deel uit van de Nederlandse maatschappij en is het gerecht niet meer weg te denken.

Bitterbal

De bitterbal is misschien wel meeste bekende Nederlandse snack. Het ontstaan van de bitterbal dateert uit 1783. Zo waren het de Batavieren, die 200 jaar voor Christus in Nederland woonde, die de bekende bitterbal hebben bedacht. Zij gebruikten onder andere restjesvlees, vet en brood om de bitterballen te maken. Daarnaast hebben ook de Spanjaarden hun aandeel in de bitterbal. Tijdens de tachtigjarige oorlog waren het de Spaanse soldaten die er een tapas van maakten. De bitterbal zoals wij hem kennen, komt uit de Gouden Eeuw en werd voor het eerst gemaakt door de Amsterdamse kroegbaas Jan Barendz.

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven