kettingzaag | Foto: pixabay

Snoeien om je klaar te maken voor de zomer

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het tuinieren. Het is de manier om de planten te helpen in hun groei en om ervoor te zorgen dat de tuin er gezond en netjes uitziet. Snoeien helpt ook om de bloei van de plant te verbeteren, onkruid te verminderen en te voorkomen dat plantenziekten zich verspreiden. Door de planten goed te snoeien en bomen, krijgen de planten meer licht waardoor ze beter gaan groeien. Ook helpt snoeien om tuinplanten in een bepaalde vorm te krijgen.

Planten snoeien

Planten snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je planten. De meeste planten moeten regelmatig worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Snoeien helpt de plant om gezonde nieuwe scheuten te vormen, onkruid te verminderen, dood hout te verwijderen en de planten in vorm te houden.

Het snoeien van planten varieert afhankelijk van de soort en het doel. Bij sommige planten worden alleen de verdorde, oude stelen en bladeren verwijderd, terwijl bij andere soorten ook de jonge, groeiende scheuten worden gesnoeid om de groei te reguleren.

De beste tijd om te snoeien is in de lente, voor de start van de groei. Gebruik hiervoor een scherpe, schone snoeischaar of een Stihl accu kettingzaag voor de dikkere takken. Als je tijdens het snoeien meerdere stukken van een plant snoeit, moet je ervoor zorgen dat je net boven een knop snijdt, zodat er nieuwe scheuten kunnen groeien. Verwijder verder alle dood hout en verdorde bladeren. Als je klaar bent met snoeien, moet je de planten water geven, zodat ze de beschikbare voeding krijgen die ze nodig hebben.

Bomen snoeien

Om bomen te snoeien heb moet je goed op letten wat je doet. Ten eerste moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om je eigen veiligheid te waarborgen. Gebruik altijd stevig schoeisel en draag mouwbeschermers. Zorg ook dat je de juiste snoeigereedschappen bij de hand hebt, zoals een snoeischaar, Stihl kettingzaag, handzaag en handschoenen, en een ladder. Ten tweede moet je bepalen hoeveel takken je wilt verwijderen. Wil je de hele boom verwijderen, dan is het alsnog raadzaam om eerst de grote takken te verwijderen

Ten derde moet je de onderste takken snoeien, waarbij je je aandacht richt op de uitgroei, dikte, vorm en grootte van de takken. Ten slotte moet je de stam corrigeren om de boom te versterken en de gewenste vorm te geven. Na het snoeien moet je de boom ook water geven en bemesten om de gezondheid te verbeteren.

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven