Steeds meer mensen in Nederland weten de afgelopen jaren de weg naar verslavingszorg te vinden. Het aantal mensen dat verslaafd is in Nederland, en dus ook in de regio Utrecht, is de laatste jaren verder gegroeid. Een verslaving wordt vaak gekoppeld aan drugs of alcohol, maar er zijn meer dingen waar men verslaafd aan kan zijn. Denk aan gokken, het gebruik van sociale media of aan iets anders. Gelukkig is verslavingszorg in de regio Utrecht steeds beter bereikbaar. Iemand die op zoek is naar verslavingszorg Utrecht, kan vandaag de dag op veel plaatsen terecht.
De kern van verslavingszorg
Verslavingszorg is een onderdeel van de gezondheidszorg in ons land, en helpt bij het voorkomen, behandelen en beheersen van verslavingen op verschillende gebieden. Verslavingszorg kan zowel op individueel niveau als op collectief niveau worden toegepast. Naast de verslaafde, heeft de verslavingszorg ook aandacht voor familie, vrienden en andere naasten van mensen die zich melden bij een zorginstelling. Het uiteindelijke doel is vaak om mensen van hun verslaving af te helpen en te voorkomen dat de verslaving weer terugkomt. Het specifieke doel en de manier om dit doel te bereiken, wordt altijd bepaald in overleg met een specialist in de verslavingszorg.
Belang van verslavingszorg
Het feit dat steeds meer mensen de weg naar een verslavingsspecialist weten te vinden, is erg positief. Mensen met een verslaving hebben in veel gevallen de hulp van een specialist nodig om het leven weer op de rit te krijgen. Als dit niet gebeurt, kunnen er negatieve ontwikkelingen in het leven van de verslaafde ontstaan. Denk daarbij aan psychische klachten, gezondheid die achteruit gaat of financiƫle zorgen. Ook als men niet zelf kan inschatten welke vorm van verslavingszorg men nodig heeft, kan een huisarts hier ondersteuning in bieden. Verslavingszorg wordt door de zorgverzekeraar ook uit de basisverzekering vergoed, waardoor er geen hoge kosten ontstaan voor de verslaafde. In en rond Utrecht zijn er verschillende specialisten waar een verslaafde terecht kan, zoals bij de specialisten van Trubendorffer.
Geen taboe
De afgelopen jaren is verslaving, en ook de daarbij horende verslavingszorg, steeds minder taboe geworden. Er is een tijd geweest dat men niet graag open over deze zaken sprak, waardoor mensen met een verslaving de stap naar verbetering maar moeilijk konden vinden. Er is echter een verschuiving zichtbaar in hoe we als samenleving naar deze zaken kijken. Er zijn verschillende online en offline campagnes geweest om het taboe te doorbreken. Er wordt gesproken over verslavingszorg in televisieprogramma’s, en ook op sociale media is het een onderwerp dat steeds vaker terugkomt. Verslaving is een aandoening die behandeld kan worden, en dat besef groeit steeds meer.
Het aantal specialisten in Nederland dat verslaafden de helpende hand biedt, groeit gelukkig nog altijd. In een aantal gevallen is er een wachttijd die overbrugd moet worden, maar een huisarts, of een zorgverzekeraar, kan wachttijdbemiddeling aanbieden om de behandeling zo snel mogelijk te starten. Met deze positieve ontwikkeling, in combinatie met het alsmaar toenemende begrip in ons land voor verslavingen en verslavingszorg, kunnen mensen die de hulp hard nodig hebben steeds beter en sneller geholpen worden.