kunstwerk_Ex Situ_In_Situ_in_Maximapark_foto_johan_de_boer

Ornamenten Domtoren krijgen nieuwe bestemming als kunstwerk in Máximapark

Op vrijdag 7 juli is de onthulling van het nieuwe kunstwerk • Ex Situ • In Situ • in het Máximapark. Een bijzonder kunstwerk gemaakt met ornamenten vrijgekomen tijdens de renovatie van de Domtoren. Een initiatief van Brokkenmákers met materiaal uit het project ‘Van Dom tot Steengoed’ en ontworpen door Utrechts beeldend kunstenaar Paul de Kort.

Het kunstwerk wordt geplaatst in het Máximapark, dat al meerdere kunstwerken huisvest. Utrechts kunstenaar Paul de Kort verwerkte de ornamenten van de Domtoren en gaf het de naam • Ex Situ • In Situ •, oftewel: van z’n plaats, op z’n plek. Dit is niet alleen een verwijzing naar het gebruikte Domtorenmateriaal, maar ook naar de plek in het park. Dit is niet toevallig: het kunstwerk gaat een relatie aan met de zes bomen die er al stonden. Deze volwassen platanen verhuisden in 2013 van Domplein naar het Máximapark, met in hun kluit archeologische objecten uit de middeleeuwen en Romeinse tijd. Samen met de platanen is het kunstwerk een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal.

Een kunstwerk in aanbouw

De oplettende parkbezoeker heeft het al kunnen zien: de komende weken wordt het kunstwerk langzaam geïnstalleerd onder de bomen. De komende tijd zal het werk letterlijk ‘aarden’, worden er bloembollen geplant en het gras bijgehouden door de Vrienden van het Máximapark, zodat op 7 juli het kunstwerk in volle glorie onthuld kan worden.

Van Dom tot steengoed

Tussen 2020 en 2023 stond de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Pakweg 600 m3 steen werd vervangen. In de oorspronkelijke renovatieplannen zou dit materiaal – ondanks de historische, emotionele én materiaalwaarde – worden vergruisd. Dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ is zoveel mogelijk restmateriaal heringezet in producten en projecten toegankelijk voor alle Utrechters. Zo is de Domtoren vliegwiel voor een duurzame toekomst.

Foto: Johan de Boer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.