fietsburgemeester Jelle Bakker en Belle de Gast

Utrecht krijgt een nieuwe fietsburgemeester

Aankomende donderdag zal burgemeester Sharon Dijksma de ambtsketen om de hals van Belle de Gast hangen. De Gast is ex-profwielrenner en geboren en getogen Utrechtse. Ze gaat zich de komende twee jaar inzetten voor de fietsers in de stad. Daarbij wil ze vooral focussen op de verbinding tussen gezondheidszorg en de fiets. Burgemeester Dijksma onderstreept het belang van het fietsburgemeesterschap: “Utrecht is dé nummer 1 fietsstad. De afgelopen twee jaar heeft Jelle, als eerste fietsburgemeester van Utrecht, zich maximaal ingezet voor onder andere mensen voor wie fietsen in de stad minder vanzelfsprekend is. Hij draagt nu de fietsketen over aan zijn opvolger Belle de Gast. Vanzelfsprekend dat we een nieuwe fietsburgemeester verwelkomen, want een fietsstad zonder fietsburgemeester, is als een fiets zonder stuur”.

Fietsen en gezondheid

De Gast begon met wielrennen bij de Utrechtse Studenten wielrenvereniging “De Domrenner” en fietste daarna vijf jaar als prof voor de ploeg Parkhotel Valkenburg. Waar ze eerst fietste om wedstrijden te winnen, wil ze nu de fiets inzetten als middel voor maatschappelijke verandering. Ze is werkzaam als fysiotherapeut en merkt dat fietsen voor veel mensen een uitkomst kan bieden. “Fietsen is goed voor je spieren, je conditie en je mentale gezondheid. Als fietsburgemeester wil ik de verbinding tussen gezondheidszorg en fietsen verder onderzoeken. Zelfs in een fietsstad als Utrecht zijn er nog zoveel kansen om fietsen in te zetten voor een gezonde en gelukkige samenleving”, aldus de fietsburgemeester in spe.

Leven na het fietsburgemeesterschap

Jelle Bakker heeft als eerste fietsburgemeester van Utrecht het ambt stevig neergezet. Hij heeft vijftien Utrechtse fietshelden in het zonnetje gezet, twintig columns gepubliceerd en zich met toewijding ingezet voor Utrechters voor wie fietsen niet vanzelfsprekend is. Toch is hij niet bang om na zijn ambtsperiode in een zwart gat terecht te komen. “Bij SportUtrecht blijf ik me als projectcoördinator inzetten voor fietsstimulering bij kwetsbare groepen”. Daarnaast heeft hij stichting Fietsmaatjes Utrecht opgezet, waarvan hij voorzitter is. “Ik merkte dat Utrecht faciliteiten miste voor inwoners met een beperking. Bij Fietsmaatjes koppelen we Utrechters die niet meer zelfstandig op een tweewieler kunnen fietsen aan een maatje die hen meeneemt voor een rondje op de duofiets. Zo kunnen zij ook weer meedoen in onze fietsstad”.  Ondanks dat hij zich niet hoeft te vervelen, gaat hij het fietsburgemeesterschap wel missen. “Onze fietscultuur en – gemeenschap zijn iets heel bijzonders. Het was geweldig om daar als fietsburgemeester aan bij te dragen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Belle een onwijs goede fietsburgemeester zal zijn!”

In de slipstream

Fietsburgemeester worden van de fietsstad van de wereld is een grote eer, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Gelukkig hoeft Belle het niet alleen te doen. “Vanuit mijn profcarrière heb ik al een groot fietsnetwerk en ik heb al met veel mensen uit de Utrechtse fietssector gesproken. Er zijn onwijs veel goede initiatieven en organisaties waar ik graag mee samenwerk. Doordat Jelle het fietsburgemeesterschap goed op de kaart heeft gezet, weten mensen me snel te vinden”, aldus De Gast. De eerste interviews staan al gepland, nog voor ze officieel benoemd is. Dat is nog eens een kickstart!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].