kunstwerk_maximapark_Dijksma _met_kunstenaar_Paul_de_Kort_en_Mirjam_Schmull

Burgemeester Dijksma onthult nieuw kunstwerk in het Máximaparkgemaakt met ornamenten Domtoren

Bijschrift foto: Burgemeester Dijksma met kunstenaar Paul de Kort en Mirjam Schmull (Brokkenmákers). Foto door Juri Hiensch.

Vandaag heeft burgemeester Sharon Dijksma het nieuwe kunstwerk Ex Situ • In Situ • ‘Van z’n plaats, op z’n plek’ in het Máximapark onthuld. Een initiatief van Brokkenmákers en een ontwerp van Utrechts beeldend kunstenaar Paul de Kort. Het kunstwerk is gemaakt met ornamenten die zijn vrijgekomen tijdens de renovatie van de Domtoren. Vanaf nu is het werk permanent te bezoeken in het park, aan het lint vlak naast de Haarrijnse plas. Zo is in het moderne hart van Utrecht ook een stuk erfgoed uit de binnenstad te zien.

De basis voor het kunstwerk werd al in 2013 gelegd. Toen verhuisden zes bomen van het Domplein naar het Máximapark. Tot voor kort stonden de bomen er wat anoniem bij. De restauratie van de Domtoren bracht daar verandering in. Onder de noemer ‘Van Dom tot steengoed’ wordt al het restmateriaal van de toren hergebruikt. Met de ornamenten die vrijkomen, maakte Paul de Kort een kunstwerk dat de bomen en de kruisvorm waarin zij geplant zijn benadrukt. De bomen en ornamenten vormen samen nu een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal. Het kunstwerk mag bewandeld worden, zodat je als bezoeker middenin de geschiedenis en natuur staat.

‘‘Van Dom tot steengoed’ vind ik een top idee. We gooien geen kostbare materialen en een gedeelde geschiedenis weg én wissen geen dierbare herinneringen uit. Van de overgebleven brokken maken we iets moois. We denken niet in puin, maar in parels. Eén van die parels is vandaag onthuld.’

Burgemeester Sharon Dijksma

Onderhoud door dertig krasse knarren

Zo’n dertig vrijwilligers (vrienden van het Máximapark) voeren elke donderdag onderhoudswerkzaamheden uit in het park. Als ‘krasse knarren’ ontfermen zij zich ook over het nieuwe kunstwerk. Ze hebben meegewerkt aan de realisatie, maar stellen zich met name verantwoordelijk voor het meerjarig maaibeheer van het gras op en rond het kunstwerk. Hiermee dragen zij voor een belangrijk deel bij aan het behoud van de vorm, de uitstraling en kwaliteit van het werk.

Over Brokkenmákers

Het kunstwerk • Ex Situ • In Situ • is een initiatief van Brokkenmákers is opgericht door Hylke Faber en Mirjam Schmull. Zij realiseren concrete circulaire projecten en helpen bij de verandering naar een circulaire werkwijze.

‘Voor ons als circulaire ondernemers staat het kunstwerk symbool voor waar wij als Brokkenmákers dagelijks aan werken: behoud van natuur, historie en materiaal. Het kunstwerk staat ook symbool voor hoe we alleen door te samenwerken, verandering en nieuwe horizonten mogelijk kunnen maken.’

Hylke Faber (Brokkenmákers)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.