windmolens

Petitie ‘Wel of geen reuzewindmolens op 500 meter van Utrechtse woonwijken’

Gert Dijkstra, raadslid EenUtrecht, is samen met de Buren van Rijnenburg en Reijerscop en de bewonersgroep Reijerscop Utrecht/Harmelen de petitie gestart over het besluit van de gemeenteraad de weg vrij te maken voor de bouw van 270 meter hoge windturbines op 500 meter van de voorgenomen woonwijk Rijnenburg én bestaande woningen aan de Reijerscop. Bovendien staan er straks windturbines op 800 meter van duizenden woningen in Utrecht, De Meern en Leidsche Rijn. ‘Zonder fatsoenlijke participatie mag zo’n ingrijpend besluit eigenlijk niet over de rug van duizenden Utrechters genomen worden.’ Aldus Gert Dijkstra. Er zijn ook nog plannen voor gelijksoortige windturbines op 6 andere locaties nabij wijken. De initiatiefnemers vinden dat je als Utrechter het recht hebt om hier wat over te vinden. Op petities.nl staat de petitie “plaats geen 270 meter hoge windmolens rond Utrecht” die oproept een referendum te organiseren.

Nauwelijks inspraak

Sinds 2016 praat de raad over de Rijnenburger polder. Reijerscop is pas later – in 2017 – aan de plannen toegevoegd. Eerst zou er woningbouw komen, toen een energielandschap en later is daar toen weer woningbouw aan toegevoegd. Met dit compromis kunnen er circa 10.000 woningen minder gebouwd worden op dé plek waar je in Utrecht nog verantwoord kan bouwen. Vanaf 2017 heeft er een participatieproces plaatsgevonden wat door de rekenkamer werd beoordeeld met een 3,4 op een schaal van 1 tot 10. In het commissiedebat van 1 juni bleef wethouder van Hooijdonk volhouden dat de participatie voldoende was. Net als bij de RSU2040 wordt er nu een ingrijpend besluit genomen over Utrecht zonder bewoners mee te nemen.

Wel groen, maar geen gezondheidsschade

De initiatiefnemers van deze petitie zijn voorstander van verduurzamen, maar niet in deze vorm. Wetenschappelijke experts vinden het aannemelijk dat grote windmolens op minder dan 1.200m van woonwijken de gezondheid in gevaar brengen. Bovendien blijkt uit recent onderzoek van CE Delft dat windmolens op zee vele malen voordeliger zijn en windmolens op land niet nodig zijn voor onze energietransitie. In Utrecht zijn bovendien nog zoveel andere duurzame energieplannen denkbaar. Voor meer informatie en om de petitie te tekenen kijk op www.petities.nl

4 gedachten over “Petitie ‘Wel of geen reuzewindmolens op 500 meter van Utrechtse woonwijken’”

 1. Hoe kan iemand bedenken om 3 windmolens te plaatsen om daarmee de bouw van 10000 huizen onmogelijk te maken. Ik begrijp dat er groene ambities zijn, maar windmolens en woningbouw vallen niet te combineren. Windmolens kunnen in zee of anders in gebied dat ook in de toekomst niet is bestemd voor woningbouw (Rijnenburg is wel aangewezen voor woningbouw). Dat is, helaas voor de gemeente, waarschijnlijk dan buiten de gemeentegrenzen. De zoekgebieden aanwijzen zou dan ook een taak voor de landelijke overheid of de provincie moeten zijn.

 2. Windmolens zijn in het buitengebied mede de beschermde factor voor het maar volbouwen van het buitengebied. Plaats je er een Windmolen (tijdelijk) kan er toe bijdragen dat woningbouw initiatieven op een andere manier plaatsvinden, denk aan inbreiding naar compactere woongebieden. Twee vliegen in een klap.
  Ben wel van mening dat deze geplande windmolens te dicht bij Woonkern zijn gesitueerd.
  advies: 10*tiphoogte.

  1. Beste Ramenbestrijding,
   Het idee om via inbreiding naar meer compacte woonwijken te komen is echt een slag in het gezicht voor hen die daarmee te maken krijgen. De leefbaarheid wordt hiermee wel heel erg en onnodig geweld aan gedaan. Het vertrouwen in een overheid ook!.
   Utrecht kan als stad en provincie echt wel op zee haar doelstelling realiseren en dat zou een voorbeeld kunnen zijn. Dus zonder enige of zelfs een belachelijke hoge windmolen in of nabij waar mensen geacht te kunnen gaan wonen. Dit is doorgeslagen ‘groendenken’. Juist ‘groendenken’ in goede zin is de huidige en toekomstige inwoners verantwoorde leefruimte te bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].