mensen_gezondheid_vrienden_foto_Arifur_Rahman

Hoe weet je of je multivitamine werkt?

Gebruik je een multivitamine om er zeker van te zijn dat je van alle vitamines voldoende binnenkrijgt? Zo weet je of je multivitamine werkt. Maar eerst antwoord op de vraag wat multivitamines eigenlijk zijn.

Wat is een multivitamine?

In een ideale wereld krijgen we alle voedingsstoffen binnen via onze voeding. Dat is in de praktijk helaas niet het geval. Dat komt onder andere doordat niet alle groenten meer de optimale hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten door uitputting van de grond.
Een multivitamine is er daarom als aanvulling op een gezond eetpatroon. Met als doel om te voorkomen dat je tekorten opbouwt.
In Nederland hebben veel mensen een tekort aan vitamine A, selenium en koper. Ook tekorten aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium komen voor. Sommige mensen hebben een tekort aan vitamine B1 en B2.
Er zijn ook mensen met tekorten aan andere B-vitamines. Zo hebben mensen eerder een tekort dan een overschot aan vitamine B6. Vitamine B12-tekorten zijn vooral te zien bij mensen die een vegetarisch of veganistisch eetpatroon hebben.
In een goede multivitamine vind je de belangrijkste vitamines en mineralen. Je zou dus zeggen dat je met iedere willekeurige multi uit de voeten kunt. Toch is dat niet altijd het geval. Hieronder vind je de tekenen dat je de juiste multivitamine in huis hebt.

Dit merk je van een goede multi

Een multivitamine kun je zien als een investering in een blijvende goede gezondheid. Je hebt dan ook meestal geen klachten als je besluit om een multivitamine te slikken. Dat is wat anders bij supplementen die bedoeld zijn om tekorten op te heffen. Je hebt dan vaak wel klachten. Verdwijnen deze als het tekort is opgelost, dan merk je zichtbaar verschil.
Dat je mogelijk geen groot verschil merkt als je een multi slikt, komt doordat het product bedoeld is om een klein beetje van veel verschillende voedingsstoffen te leveren en op deze manier bij te dragen aan gezonde niveaus van deze voedingsstoffen.
Toch zijn er enkele aanwijzingen dat je multi een effect heeft. Zo kan het zijn dat je meer energie hebt als je al een tijdje een multi slikt. Een ander duidelijk teken dat je multi werkt, is dat je geen vitamine- en mineralentekorten hebt. Dat kun je nagaan via je huisarts.
Als je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt via een gezond eetpatroon en supplementen, kun je dat merken aan je algehele welzijn. Het kan ook zijn dat je alerter bent en je beter kunt concentreren als je al een tijdje een multi neemt.
Het kan wel een paar weken tot een paar maanden duren voordat je iets merkt van je multivitamine. Verwacht dan ook niet meteen effect.

Wat betekent dit voor jou?

Als je niets merkt van je multi, dan hoeft dat niet te betekenen dat hij niet werkt. Wellicht kun je wel kijken of je de beste multi hebt die beschikbaar is. Niet alle multi’s bevatten namelijk de meest optimale stoffen.
Als je nog geen multivitamine in huis hebt, kies dan voor een product dat zo zuiver mogelijk is. Dat betekent enkel natuurlijke stoffen en actieve vormen van vitamines en mineralen.
Een goede multi is verder vrij van onnodige hulpstoffen en bevat een minimale hoeveelheid vulstoffen.
Een voedingsstof die je meestal niet in multivitamines aantreft, is kurkuma. Het kan echter een goed idee zijn om dit supplement naast je multi te nemen. Het heeft namelijk een brede werking en een positief effect op je gezondheid.

Foto: Arifur Rahman

Bronnen:
Nieuwenhuis, R.A. et al. (2020). Voedingstoffen: ‘Tekorten in de Nederlandse Voeding’. Stichting Orthomoleculaire Educatie.
Ministerie VWS en LNV (2008). Gezonde voeding, van begin tot eind. Nota voeding en gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].