rechtbank

37-jarige Merenees mogelijk Sleutelfiguur in Wereldwijde Drugshandel: OM Stelt Strafeis van 10 Jaar

Een 37-jarige inwoner van de Utrechtse wijk De Meern wordt geconfronteerd met een gevangenisstraf van tien jaar, uitgesproken door de Openbaar Ministerie (OM), vanwege zijn vermoedelijke cruciale rol in de wereldwijde handel van harddrugs.

De verdachte, wiens identiteit nog steeds niet openbaar is gemaakt, zou tussen 2019 en 2021 actief hebben bijgedragen aan het transport van cocaïne en andere soorten harddrugs van en naar Nederland. Volgens het OM was hij gespecialiseerd in het organiseren van zendingen naar Scandinavië, Duitsland en de Verenigde Staten, maar onderhield hij ook banden met belangrijke spelers in België en Brazilië. Het OM stelt dat de man ook een belangrijke rol speelde in het faciliteren van drugstransporten naar Engeland.

Chatgesprekken gevoerd via versleutelde diensten EncroChat en Sky, locatiegegevens, telefoonverkeer en foto’s zijn door het OM aangedragen als bewijslast. “De verdachte was de koppelaar tussen vraag en aanbod”, verklaarde de officier van justitie. “Hij was de schakel tussen personen die hun cocaïne en heroïne naar Engeland wilden transporteren en de persoon die daadwerkelijk de levering organiseerde.”

Op 28 juli 2020 hebben de Engelse autoriteiten een vrachtwagen onderschept met 250 kilogram cocaïne en 169 kilogram ketamine aan boord, waarvan het OM beweert dat de Utrechter medeverantwoordelijk was. Er zijn ook aanwijzingen dat de verdachte betrokken was bij twee eerdere succesvolle drugstransporten naar Engeland, waarbij in totaal 540 kilogram harddrugs werd vervoerd.

Volgens het OM was de verdachte ook goed op de hoogte van de werking van containertransport in havens en had hij een ‘vast team’ van mensen die voor hem konden werken. Binnen zijn netwerk bevonden zich vissers die drugs op zee konden ophalen. Hij had ook toegang tot boten en vrachtwagens voor transport. Bovendien werd onderzocht of het mogelijk was om drugs te vervoeren met een sportvliegtuigje, dat per reis 300 kilogram drugs zou kunnen vervoeren.

Het OM noemt de vermeende rol van de verdachte in de internationale drugshandel ‘zeer betreurenswaardig’. “Alles draaide om geld,” zei de officier van justitie. “En de verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.” Dit wordt door het OM meegewogen in de eis voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar. Een uitspraak van de rechtbank wordt op korte termijn verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].