Utrechters vieren Kinderboekenweek massaal met Voorleesfeestjes thuis

Utrechters vieren Kinderboekenweek massaal met Voorleesfeestjes thuis

Bibliotheek zoekt 100 huizen en vindt er ruim 275!

Op woensdag 4 oktober viert leesplezier de boventoon in alle Utrechtse wijken. Om de Kinderboekenweek met als thema ‘bij mij thuis’ feestelijk te starten riep Bibliotheek Utrecht stadsgenoten op thuis een Voorleesfeestje te geven. De reacties stroomden massaal binnen. Binnen 24 uur waren meer dan 100 feesten aangemeld, inmiddels zijn dat er ruim 275. In alle wijken van Utrecht.

Al ruim 275 voorleeshuizen aangemeld
Bibliotheek Utrecht ging op zoek naar 100 huizen. Vanaf de eerste dag stroomden de aanmeldingen binnen. De 100 werd zelfs al in één dag bereikt! En het aantal blijft maar groeien. Bij de sluiting van de inschrijving, zondag 17 september, stond de teller op ruim 275. De Voorleesfeestjes gaan plaatsvinden op woensdag 4 oktober om 15.00 uur, als start van de Kinderboekenweek.

Voorleesfeestje

Kinderen die zich opgeven bepalen zelf hoe hun Voorleesfeestje eruitziet. Ze kunnen voorlezen uit hun lievelingsboek. Een minifeestje organiseren met het eigen gezin. Een favoriete voorleesoma én klasgenootjes uitnodigen. Een leuke achtstegroeper vragen voor te lezen aan alle buurkinderen. Alles kan en mag.
Voor elk Voorleesfeestje levert de bibliotheek een feesttas, gevuld met alles wat er nodig is om van het feestje een succes te maken: een raamposter, uitnodigingen, slingers, knutselplaten en een traktatie. Én het Kinderboekenweekgeschenk ‘Ravi en de laatste magie’ van Sanne Rooseboom.

Burgemeester op een Voorleesfeestje

Er worden heel uiteenlopende feestjes georganiseerd. Hele straten gaan gezamenlijk lezen. Leerkrachten nodigen hun klas thuis uit of toveren hun lokaal om tot knusse thuisplek. Kinderen vragen hun vriendjes om te komen. Maar ook kinderen voor wie lezen niet altijd een feestje is doen mee. Een 11-jarig meisje met dyslexie heeft hard geoefend, ze vindt voorlezen aan de kleuters op school nu heel leuk. Een eigen Voorleesfeestje thuis zag ze dan ook direct zitten. En een 10-jarige jongen, ook dyslectisch, die van bakken houdt en recepten leest, gaf zich op: “lezen wordt met mijn baksels erbij een feestje!” Ook burgemeester Sharon Dijksma zal op 4 oktober een van de vele Voorleesfeestjes bezoeken.

De Voorleesfeestjes zijn een initiatief van Taal Doet Meer en Bibliotheek Utrecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].