Lichtkunstfestival VONK telt de dagen af tot de herfstvakantie

Vanaf aanstaande vrijdag gloeit Fort de Batterijen in Nieuwegein op. Aan de Slinger organiseert de tweede editie van lichtkunstfestival VONK. Van 13 tot en met 22 oktober wordt er een lichtkunstroute gecreëerd, waarin (audio)visuele kunstwerken van zowel landelijke als regionale kunstenaars te bewonderen zijn. Op vrijdagavond opent Ria Frowijn, wethouder cultuur in Houten, het festival officieel en gedurende de hele herfstvakantie is het mogelijk om VONK te bezoeken.

De organisatie heeft Fort de Batterijen in Nieuwegein gevonden als een ideale nieuwe locatie voor VONK. Met haar weelderige en natuurlijke omgeving biedt het fort de perfecte setting voor de lichtkunstroute van VONK. De interactieve lichtkunstroute voert je langs 17 unieke lichtkunstwerken, die allemaal zijn geïnspireerd door het specifieke thema: ‘Wij, de Aarde’. De kunstroute is opgebouwd rond de vier elementen van de natuur.

Onder andere Studio SPÉS, Leny Maris en Monobanda zijn met verschillende werken te zien op VONK. Projectleider Bea Nederhoff: “Deze bijzondere en relatief nieuwe vorm van kunst prikkelt al je zintuigen. Veel werken zijn interactief, wat betekent dat jij onderdeel wordt van de installatie. Een eyecatcher wordt de fontein van Beeldjutters, waarbij deze vier elementen dansend tot leven komen in het water.”

Naast de lichtkunstroute is er ook een speciale luisterroute, samengesteld door de Utrechtse artiesten Ben Forte en In de Naam Van. Ze hebben de natuurlijke elementen verwerkt in een boeiend audiospektakel. Ben je in je element? Welk element resoneert het meest met jou? ‘In Je Element’ is een spoken-wordroute die je meeneemt op ontdekkingstocht door deze vraagstelling.

Ook leerlingen uit groepen 8 in Houten hebben zich, in samenwerking met Kunst Centraal en Studio de Maan, beziggehouden met het thema en maakten het werk ‘Pixel Plankton’. College de Heemlanden werkte samen met studenten van HKU. Gedurende 5 lessen hebben zij kleine kunstwerken gemaakt met een duurzame boodschap. De kunstwerken zijn samengevoegd tot één groot geheel: ‘Impact wave’. Meer informatie over het programma en de verschillende kunstenaars is te lezen op de website van VONK.

VONK is geschikt voor het hele gezin en vindt vanzelfsprekend in de avond plaats. Om warm te blijven kun je genieten van onder andere warme chocolademelk of glühwein. Je kunt ook poffertjes, broodjes of marshmallows bakken. VONK is dan ook bij uitstek de perfecte herfstvakantieactiviteit.

Meer info & kaartverkoop

Fort de Batterijen ligt precies tussen Utrecht, Nieuwegein en Houten in en zowel met de auto als met de fiets goed te bereiken. VONK Festival vindt van 13 tot en met 22 oktober 2023 iedere avond plaats. Tickets zijn verkrijgbaar in tijdslots die starten tussen 19:00 en 22:00 uur via de website van VONK. De vorige editie van VONK was volledig uitverkocht, dus koop je tickets tijdig om teleurstellingen te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].