Andermans-schuld | Het NUT

Andermans schuld; Kunstproject over schulden van het NUT

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) presenteert i.s.m. illustrator Mart Veldhuis Andermans schuld: een maatschappelijk project op het snijvlak van beeldende kunst, podcast & taal met als doel de wereld van schuld zichtbaar te maken. Vanaf het najaar van 2023 gaan verschillende kunstenaars in gesprek met mensen met een schuld, een schuldverhaal of mensen die werken in de wereld van schuld. De verhalen worden gevangen in kunstwerken. Het project loopt tot en met 2025 en krijgt diverse presentatievormen en -momenten.

Wereldarmoededag

Op 17 oktober jl. vond op het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn in het kader van Wereldarmoededag een Stadsdiner plaats. Namens het NUT schoven kunstenaars aan bij Buurtkamer Hart voor Leidsche Rijn om een start te maken met het project Andermans Schuld.

Schulden in Nederland

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft met geldproblemen te maken. Helaas komt hulpverlening vaak pas op gang als schulden al torenhoog zijn. Ondanks het grote aantal Nederlands voor wie schulden aan de orde van de dag zijn, is het moeilijk de problematiek invoelbaar te maken voor de mensen die er niet mee te maken hebben.

Geld & kunst

Het NUT maakt in 2023 theater over het thema ‘de toekomst van geld’. In de zomer van 2023 was de voorstelling Goed goud geld te zien, waarin overtollig kapitaal werd opgespoord en verzameld. De voorstelling bracht in minder dan drie maanden meer dan een ton aan overtollig kapitaal bij elkaar. Andermans schuld is een spiegelproject van Goed goud geld: het zet het tegenovergestelde van overtollig kapitaal centraal.

Ook voor illustrator Mart Veldhuis is het project een logische stap in zijn oeuvre. De kunstenaar studeerde aan de HKU af met zijn project Eigen schuld. Hierin verbeelde Mart zijn worsteling met zijn studieschuld in een enorm wandtapijt en verkocht het kunstwerk voor precies het bedrag van zijn schuld. Door de verkoop van het werk is hij schuldvrij.

Makers en partners
Een project van: het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)
Concept en coördinatie: Job Kühlkamp
Concept, curator en illustrator: Mart Veldhuis
Partners: Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn, Armoedecoalitie Utrecht

Volg het verloop van Andermans schuld hier >>>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].