Knutselen | Belangrijk voor de buurt | Brede School

Gesprekken tussen jong en oud tijdens wijklunch Bij de Buren

“Pipi Langkous las ik voor aan mijn kinderen toen die klein waren. Pipi was niet bang en durfde alles. Heerlijk vond ik dat.”
Leerlingen obs De Klimroos waren tijdens de Kinderboekenweek op dinsdag 12 oktober uitgenodigd om met wijkbewoners te lunchen in Buurtcentrum Bij de Buren. Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Bij mij Thuis’ en ieder kind had iets van thuis meegenomen om over in gesprek te gaan.

Het werd een hartelijk weerzien tussen de leerlingen van groep 4/5 van obs De Klimroos en de wijkbewoners nadat er in juni al een gezamenlijke lunch op De Klimroos was geweest.
Nu werden de leerlingen hartelijk welkom geheten in Buurtcentrum Bij de Buren van DOCK.
Tussen de groentesoep en de belegde broodjes door kwamen allerlei voorwerpen uit de rugzakken van de kinderen. Van actiehelden, poppen, knuffels, geheimzinnige doosjes tot boeken als De waanzinnige boomhut aan toe.
Een jongen had graag zijn wereldbol meegenomen om Canada aan te wijzen waar zijn oma nu was. Zijn buurvrouw was ook eens geweest met een patiënt tijdens haar werkzame jaren als verpleegster om familie op te zoeken.
Daar waar de komst van 18 jonge kinderen voor sommige lunchgangers misschien wat druk werd was het stilzitten voor de leerlingen best wel lang. Maar leerlingen hielpen met afruimen en het onderlinge contact werd zeer gewaardeerd. Een nieuwe gezamenlijke lunch wordt later in het schooljaar weer gepland. Na het heerlijke eten liep de groep terug naar school om nog even buiten te spelen voordat de les weer van start ging.

De lunch was één van de vele activiteiten tijdens de landelijke Kinderboekenweek. Er werd natuurlijk ook veel voorgelezen, onder andere in een sfeervol verlicht buitenbosje. Maar er was ook een kinderboekenfeest op donderdag 12 oktober waar ieder kind een boek kon uitzoeken en feestelijk inpakken, een houten huis of sleutelhanger kon maken en oude boeken werden omgetoverd naar een eigen verhalenboeken door woorden te omcirkelen en mooi te versieren. Peuters van Partou en Peutercentrum Parkwijck en de kleuters van obs De Klimroos werden door Marianne van Houten muzikaal voorgelezen uit ‘Bij mij in de straat’. In het boek is te lezen dat de schrijver en illustrator, Koos Meinderts en Annette Fienieg in Utrecht wonen. Een kind riep verheugd, “Ik woon ook in Utrecht!”

Ook aan de andere kant van de wijk was het Kinderboekenfeest met allerlei activiteiten in en om Brede School Het Zand. Met buiten mooi gedekte tafels waar kinderen onder begeleiding van kunstenaars van Huis van Betekenis in samenwerking met Cultuur19 een serviesstuk in Utrechts Rood konden beschilderen om mee naar huis te nemen. Waar gedichten op tegels werden geschreven en er naar boeken gespeurd kon worden.
Dit alles kon plaatsvinden door de samenwerking van partners, ouders, vrijwilligers in Brede School De Klimroos en Het Zand én door een financiële bijdrage uit het initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht.

Meer informatie over obs De Klimroos is te vinden op: www.obsdeklimroos.com of Instagram: obs_de_klimroos
Meer informatie over Brede School De Klimroos: https://bredeschoolutrecht.nl/klimroos/
Meer informatie over Brede School Het Zand: https://bredeschoolutrecht.nl/het-zand/

1 gedachte over “Gesprekken tussen jong en oud tijdens wijklunch Bij de Buren”

  1. Mooi en goed initiatief van dit wijkcentrum in samenwerking met De Klimroos. Het lezen van boeken is o zo belangrijk. Onze kleinkinderen verslinden werkelijk al van zeer jongs af aan vele boeken, daartoe gestimuleerd door hun vader en moeder. Ik zelf was pakweg 65 jaar geleden groot fan van de boekenserie “Arendsoog en Witte Veder” van J. Nowee, later opgevolgd door zijn zoon P. Nowee. De twee hoofdrolspelers waren fijn en eerlijke mensen, voor mij deztijds een groot voorbeeld. Spijtig dat die boeken over cowboys en indianen nu door een stel dwaze mensen in een kwaad daglicht zijn geplaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].