UMA Kamerorkest_| Foto: Hoogland Fotografie

De Tiende van Beethoven

Het duurde vijftien jaar voor Johannes Brahms zichzelf durfde meten met het symfonisch genie van Ludwig van Beethoven: “Het volgen van Beethovens voetstappen gaat iemands krachten te boven.” Die laatste liet dan ook een zware muzikale erfenis na. Brahms stond erop het muzikale erfgoed van Beethoven verder te zetten. Toch was hij al een veertiger toen hij zijn Eerste Symfonie voltooide. Meteen na de première werd ze bestempeld als ‘de Tiende van Beethoven’. Brahms 1e symfonie door het UMA Kamerorkest; zaterdag 18 november in de Cultuurcampus – Vleuten en op zondag 19 november in de Geertekerk te Utrecht. Aanvang van beide concerten is 16:00 uur.

‘Er zijn gekken die me met Beethoven vergelijken’ zei Johannes Brahms. Maar zo gek was die vergelijking niet: beide Duitsers vonden hun geluk in Wenen en naast overeenkomsten in hun uiterlijk en persoonlijkheden, waren er ook gelijkenissen in de compositie stijl. Neem alleen het hoofdthema uit Symfonie 1, niemand kan er omheen dat dit alle kenmerken vertoont van het koraalthema uit Beethovens negende. Brahms had zijn Symfonie 1 al een tijdje op zak, maar wilde er nog niet mee naar buiten te komen. Hij was er op zijn 21ste mee begonnen maar schreef het slotakkoord pas 22 jaar later. Op aandringen van zijn vriendin Clara Schumann heeft hij het werk uiteindelijk toch uitgebracht. De 43 jarige Brahms zelf dirigeerde de première in Karlsruhe. De pers was tevreden en kwam direct, tot ergernis van Brahms, met een bijnaam: de tiende van Beethoven.

Naast deze 1e symfonie van Brahms speelt het UMA Kamerorkest de Sinfonietta op.31 van Nikolaj Rimski-Korsakov. Rimski-Korsakov, begon aanvankelijk aan een carrière als marineofficier, volgens de tradities van zijn familie, maar nam later ontslag uit de dienst om zich volledig aan de muziek te wijden. Hij was bedreven als orkestrator en zette zich in om enkele van de ogenschijnlijke grofheden in het werk van enkele van zijn collega-componisten glad te strijken, door werken als Borodins opera Prins Igor en veel van de ogenschijnlijk ongelijkmatige geschriften van Moessorgski te voltooien en te herzien. Als leraar werd hij gerespecteerd door zijn leerlingen, waaronder de jonge Stravinsky. Rimski-Korsakov, het meest algemeen bekend om zijn orkestcomposities, schreef liederen en koormuziek, kamermuziek en werken voor piano. Het Sinfonietta on Russian themes is een herwerking van een strijkkwartet dat Rimski-Korsakov oorspronkelijk in 1879 voltooide. Het is een zonnig werk dat zeer karakteristiek is voor de componist.

Het UMA Kamerorkest bestaat intussen al ruim 29 jaar. In het voorjaar van 1994 kwamen een aantal Utrechtse studenten bij elkaar om een nieuw orkest op te richten: ze hadden hun studietijd achter zich gelaten (en dus hun studentenorkesten) maar wilden toch op hoog niveau blijven musiceren. Muzikaal leider werd -en is nog steeds!- Marco Bons. Hoewel in de basis een kamerorkest met ca. 38 leden, is het orkest desgewenst uit te breiden tot symfonische omvang. In de regel worden per jaar minstens twee eigen programma’s ingestudeerd. Daarnaast werkt het orkest graag samen met koren en goede (zang)solisten.
Waar: Zaterdag 18 november in Cultuurcampus (Vleuten) en zondag 19 november in de Geertekerk (Utrecht). Beide concerten beginnen om 16:00u en entree is €15,=. Meer informatie en entreekaarten via http://www.uma-kamerorkest.com

Informatie

Nikolaj Rimski-Korsakov
Sinfonietta on Russian Themes, op.31

Johannes Brahms
Symfonie nr. 1

UMA Kamerorkest
Marco Bons, dirigent

Zaterdag 18 november, 16:00u
Cultuurcampus, Burchtpoort 5, 3452 MD Utrecht

Zondag 19 november, 16:00u
Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht

Entree € 15,= (jongeren tot 18j: €8,=)
Online kaartverkoop via www.uma-kamerorkest.com

Foto: Hoogland Fotografie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].