550 jaar R.K. Broederschap Vleuten

Bieb krijgt boek 550 jaar R.K. Broederschap Vleuten

De R.K. Broederschap Vleuten bestaat al ruim 550 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum verscheen in 2021 een boek over de historie van dit genootschap. Dit boek is nu ook te lezen en te lenen in de Bibliotheken in Vleuten en Vleuterweide. De Broederschap schonk de bieb vijf exemplaren.

R.K. Broederschap van Vleuten is opgericht op 21 april 1471. De toenmalige pastoor Aernt Jaensz was het geruzie tussen de adellijke kasteelheren uit de parochie zat. Hij riep ze bij elkaar en gezamenlijk richtten ze de Broederschap op. In de loop van de tijd verwerven ze de nodige bezittingen. Hiermee konden ze de armen van Vleuten–Haarzuilens ondersteunen. Eén van de eerste dingen die de Broederschap deed was het bouwen van de Broederschapshuisjes. Deze zijn nog altijd een begrip in Vleuten en omgeving.

Bibliotheek in de Broederschapshuisjes

In 1955 krijgt leesbibliotheek De Pomp een onderkomen in een van de Broederschapshuisjes. In 1960 kon de bieb uitbreiden en kwam er een tweede huisje bij. In 1964 verhuisden de laatste bewoners van de andere twee huisjes naar een bejaardencentrum en werden alle huisjes samengevoegd voor de bibliotheek. Dit bleef zo tot de verhuizing van de bieb in 1972. De Discotheek (platenuitleen) en de Kunstuitleen namen hun intrek in de huisjes. Tegenwoordig is de Historische Vereniging er gehuisvest.

Uithangbord De Pomp

Toen de bibliotheek in 1988 weer verhuisde, naar de voormalige kleuterschool aan de Pastoor Ohllaan, had de dorpssmid juist op zijn zolder het oude uithangbord van De Pomp teruggevonden. Het werd weer opnieuw opgehangen en als openingshandeling door de wethouder onthuld.

Boek Broederschap in de bieb

De Bibliotheek Vleuten vindt het belangrijk dat iedereen uit Vleuten zicht thuis voelt in de bieb. En dat er voor iedereen, jong en oud, boeken, kennis, informatie en verhalen zijn te vinden. Daarom zijn de medewerkers graag in verbinding met de bewoners. Toen Charissa Muller, teamleider, hoorde van de Broederschap, het boek en de relatie tot de bibliotheek, zocht ze hen op. Samen besloten ze om dit boek op te nemen in de bieb, zodat iedereen uit het dorp het kan lezen of lenen. Op vrijdag 17 november overhandigde Henny Smorenburg, procurator van R.K. Broederschap van Vleuten, vijf exemplaren aan Charissa en haar collega Ilse Knook-Serkei. De boeken zijn binnenkort beschikbaar in de Bibliotheken Vleuten en Vleuterweide. Zo kan iedereen lezen over de geschiedenis van de Broederschap en het dorp Vleuten.

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven