Wolf | Foto: Marek Szturc

Ontembare beesten: past de wolf in Nederland?

En de vraag is: moeten wilde dieren wel of geen ruimte krijgen in Nederland? Op dinsdag 19 december gaat het Wilde Stadscafé in gesprek met Martin Drenthen, natuurfilosoof en hoofdonderzoeker binnen het project WildlifeNL. Martin verkent samen met ons de soms schurende relatie tussen de mens en wilde dieren.

Dassen die met hun gegraaf de dienstregeling van de NS ontregelen. Ganzen die zich tegoed doen aan het gras waar een boer andere plannen mee had. En, natuurlijk, de wolf, die sinds zijn komst in Nederland de gemoederen flink bezighoudt. Dieren lopen lang niet altijd in de pas met wat (sommige) mensen met een landschap voor ogen hebben. Waarom zouden ze ook?

“De wolf heeft een zeldzaam talent om dingen op scherp te zetten. Het is een flexibel dier dat niet netjes in zijn gebied blijft, maar ook door cultuurlandschappen gaat. De wolf dwingt ons, meer dan andere dieren, om ons aan te passen”, zegt milieufilosoof Drenten. “Uit veel onderzoeken blijkt dat de wolf symbool is geworden voor veranderingen in de wereld waar niet om is gevraagd”.

Waartoe ben jij bereid wanneer het wilde dichtbij komt? Op dinsdag 19 december is Martin Drenthen onze gast bij het Wilde Stadscafé en neemt je mee in zijn blik op het samenleven van mens en dier in Nederland. Nieuwsgierig naar het verhaal van Martin? Meld je gratis aan via de website van Bibliotheek Neude.

Over de spreker
Martin Drenthen is expert op het gebied van milieufilosofie. Op dit moment houdt hij zich bezig met ethische vragen rondom de terugkeer van wilde zoogdieren, met name de wolf, en de vraag hoe wij kunnen samenleven met deze dieren in ons cultuurlandschap. Ook schreef Martin diverse boeken over de relatie tussen mens, dier en natuur, zoals Hek (2020) en Natuur in mensenland. Essays over ons nieuwe cultuurlandschap (2018).

Daarnaast is hij een van de hoofdonderzoekers van het project WildlifeNL (2023-2030), waarin wetenschappers en maatschappelijke stakeholders vanuit verschillende disciplines zoeken naar nieuwe vormen van wildbeheer, waarin de nieuwste inzichten uit de sociale wetenschap, filosofie, ecologie en techniek worden gecombineerd.

Het Wilde Stadscafé is een interactieve bijeenkomst waarin wordt gepraat over actuele, groene en Utrechtse onderwerpen en wordt georganiseerd door groene organisaties Utrecht Natuurlijk, Milieucentrum Utrecht en GroenmoetjeDoen! en mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Utrecht.

2 gedachten over “Ontembare beesten: past de wolf in Nederland?”

  1. De wolf past niet in Nederland. Dat zie je aan het stijgende aantal dode wolven, het stijgende aantal tamme wolven (met dank aan voerende fotografen) en het stijgende aantal slachtoffers onder huisdieren. Ja – huisdieren. Veel schapen worden voor de hobby gehouden, dan mag je ze getroost huisdier noemen, net als pony’s en paarden. We weten niet wat de invloed van de wolf op onze natuur zal zijn, dat kan dus ook makkelijk negatief uitvallen, en zo vele miljoen en biodiversiteit kosten. Wat we zeker weten is dat de wolf voor dierenleed zorgt, door de aanvallen (stress) en doordat dieren weer meer op stal worden opgesloten. Dat wilden we juist niet, toch?

  2. Dit gaat vreselijk uit de hand lopen. Het is wachten op het eerste kind of volwassene gegrepen wordt. Waarom? Dit roofdier ziet hier teveel mensen, en hij krijgt het ook door dat hij van de mens niks te vrezen heeft, dan wordt hij brutaal naar mensen toe. In gebieden waar hij bijna nooit mensen ziet is hij schuw. Hier raakt hij zijn schuwheid kwijt. Het is niet meer verantwoord om alleen de bossen in te gaan.
    Daarnaast wordt er in de natuur een ongelijke strijd gevoerd, de wolf is beschermt, gaat niet meer weg, prooidieren zijn niet beschermt, worden geschoten, worden ten prooi van de wolf, en….ze verdwijnen, om nooit meer terug te komen.
    Het wordt ook een land vol met grote hekken waar andere vluchtende dieren in vastlopen. Dit is geen biodiversiteit meer. Grote kosten voor provincies, met al die subsidies, en dat moet de belasting betaler gaan merken. Wil je van alle ellende af: WEG MET DE WOLF!!!!!!

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven