verzekering_foto_zakelijk_berperken_foto_freepik

Hoeveel kost een aansprakelijkheidstelling?

Als ondernemer neem je grote risico’s door geen verzekeringen af te sluiten. Dan kan je voor hoge kosten komen te staan bij aansprakelijkheidsstelling. Zij kunnen voor hoge kosten komen te staan bij aansprakelijkheidsstelling. Aan welke kosten moet je dan denken als je aansprakelijk wordt gesteld? En welke bedragen horen daar ongeveer bij?

Kosten van een advocaat

Een advocaat kost tegenwoordig ongeveer 275 euro per uur, exclusief btw. Dan hebben we het nog niet gehad over de aanvullende kosten, zoals kantoorkosten. Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld en de schadeclaim door de rechter wordt toegewezen aan de partij die jou aansprakelijk stelt, moet je de advocaatkosten van de andere partij betalen.

Zoals je ziet kan dit met een dergelijk uurtarief al snel oplopen. Voordat je het weet ben je duizenden euro’s verder, en dan is de schade zelf nog niet eens vergoed. Daarom is het een goed idee om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat ook het juridische deel vergoed wordt.

Kosten van derde partijen

In veel gevallen moet een schade-expert worden ingeschakeld. Dat is een zogenoemde derde partij. Het kan ook zijn dat er misschien een deurwaarder of een medisch adviseur nodig is. Al deze kosten worden bij een aansprakelijkheidstelling aan jouw bedrijf doorgerekend. Je begrijpt dat ook deze experts niet gratis werken en een relatief hoog uurtarief hebben. De kosten lopen dan al snel op.

Zorg ervoor dat je goed beschermd bent en dat deze kosten worden vergoed door je verzekering. Dat kan alleen als je een passende aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Zonder deze verzekeringen kan een klein foutje snel een kapitaal kosten, en dat is natuurlijk niet waarvoor je ondernemer bent geworden.

De schade zelf

Dan hebben we natuurlijk ook nog de schade zelf: de schade die is veroorzaakt als gevolg van een beroepsfout, of de schade die is veroorzaakt onder werktijd. Dat kan bijvoorbeeld ook letselschade zijn. Als je kijkt naar de uitkomst van rechtszaken uit het verleden, zie je dat met name letselschade een erg dure schade is om te moeten vergoeden. Daarom kiezen de meeste mensen er ook voor om dit af te dekken met een aansprakelijkheidsverzekering.

De schade zelf kan vaak al in de duizenden euro’s lopen. Zonder een verzekering ben je er (tientallen) jaren mee bezig om dat af te betalen. Voor veel ondernemers betekent dat hun faillissement of het einde van hun bedrijf. Dan had je beter een verzekering kunnen afsluiten, want deze kost meestal maar een paar tientjes per maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven