uil_foto_-James_Toose
 Foto: James Toose

Uilenballen pluizen – Wat heeft de uil gegeten?

23 september 2019 09:25  utrecht-natuurlijk  Reageer

Wanneer:
10 december 2019 @ 19:30 – 21:30
2019-12-10T21:30:00+01:00
Waar:
Steede Hoge Woerd
Hoge Woerdplein 1
3454 PB De Meern
Kosten:
gratis
Contact:
Steede Hoge Woerd
030 753 38 60

Uilen eten veel muizen. Ze slokken ze met huid en haar naar binnen. Maar hun uilenmaag kan de botjes en de muizenharen niet goed verteren, daarom spuugt de uil de botjes en haren als bal uit. Zo’n uilenbal of braakbal kun je weer uitpluizen. Je komt dan de schedeltjes en de botjes van de muizen tegen. En misschien nog wel wat anders, een vogelringetje of wie weet wat de uil opeet. De schedeltjes en kaken van de muizen verraden welke soort muis het was. Het meest algemeen woelmuizen, huismuizen, bosmuizen en spitsmuizen. Vanavond leer je de verschillende schedeltjes en kaken herkennen. En je leert over de leefwijze van uilen.

Door middel van het uitpluizen van braakballen krijgt de Zoogdiervereniging veel informatie over de verspreiding in Nederland van verschillende muizensoorten. Dat biedt belangrijke informatie over de kwaliteit van natuurgebieden en over het aantal prooidieren zoals muizen. Er worden vooral braakballen van kerkuilen uitgeplozen. Kerkuilen hebben namelijk (in tegenstelling tot andere uilensoorten) geen voorkeur voor bepaalde soorten muizen. Ze vangen alles. Daardoor geven braakballen van kerkuilen een goede dwarsdoorsnede van een muizenpopulatie in een gebied.

Hier vind meer informatie over het Verspreidingsonderzoek Muizen dat uitgevoerd wordt door de Zoogdiervereniging. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Als je het leuk vindt om na een avond braakballen pluizen bij Utrecht Natuurlijk vaker braakballen te pluizen, vertellen we graag meer over deelname aan het Verspreidingsonderzoek Muizen.

Je kunt op meerdere avonden uilenballen komen pluizen op Steede HogeUilenballen pluizen bij Steede Hoge Woerd Woerd bij Utrecht Natuurlijk. Je mag één avond mee komen doen of meerdere avonden:

 

Je bent van harte welkom! Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar onder begeleiding van een volwassene en voor volwassenen. Graag van tevoren inschrijven via de website van Utrecht Natuurlijk.Advertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website