Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar: Lezing “Leven langs de Hogeweide in de middeleeuwen”

2 december @ 16:27

Op woensdag 14 oktober 2020 organiseert de Historische Vereniging een lezing door stadsarcheologen Marieke Arkema en Jeroen van der Kamp. Beide waren betrokken bij de opgravingen voor dat het stadscentrum Leidsche Rijn Centrum en de wijk Hogeweide gebouwd werden. I.v.m. Covid-19 zal deze lezing in de vorm van een (digitaal) webinar plaats vinden.

Ruim 900 jaar hebben langs de weg de Hogeweide in Leidsche Rijn (Utrecht) mensen gewoond en gewerkt. Langs de weg, dat als een lint door het landschap slingerde, lagen al vanaf de elfde eeuw boerderijen, opslagschuren, hooibergen, akkers en weilanden. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de bewoning zich over een afstand van 1,5 kilometer uitstrekte en inmiddels is de Hogeweide het best gedocumenteerde middeleeuwse bewoningslint in Utrecht. In de elfde eeuw zijn de gronden in het bezit gekomen van verschillende kapittels in Utrecht. Een kapittel was een gemeenschap van geestelijken die verbonden was aan een kerk of klooster en zij beheerden de gronden vanuit een grote, luxe boerderij. Om het land te bewerken werden pachters aangesteld, die langs de Hogeweide in eenvoudige boerderijen woonden.

De archeologen Jeroen van der Kamp en Marieke Arkema van de gemeente Utrecht vertellen wat tot nu toe is teruggevonden van de bewoners van toen. Luxe boerderijen met bijzondere metaalvondsten, maar ook eenvoudige boerderijerven met een materiële cultuur die overeenkomt met die van andere middeleeuwse boerenerven.

Datum: woensdag 14 oktober 2020, aanvang 20:00 uur. Zaal open 19.30 uur. Kosten €2,50.

Aanmelden voor deze webinar via activ[email protected] U krijgt vervolgens een link toegestuurd.

N.b.: Uiteraard volgen wij alle Covid-19 richtlijnen vanuit het RIVM. Blijf daarom ook onze berichtgeving volgen aangaande deze activiteit!

€2,5